donderdag 11 juli 2013

Brest! We zijn onderweg

We zijn in Brest, Frankrijk!
We zijn onderweg, niet (meer) gestrand in Amsterdam :-).
Hoe we in Brest zijn gekomen:

Donderdag 4 juli
We zijn uit de brand geholpen door de jongens van Rake Rigging (Medemblik). Met wat geluk bleken zij precies de juiste maat achterstagspanner te kunnen leveren, wel een hydraulische in plaats van een mechanische maar toch helemaal blij. Pieter van Rake Rigging is donderdag om 15.00 uur naar Sixhaven in Amsterdam gekomen om de spanner te plaatsen. Om 17.00 uur zijn we naar IJmuiden gevaren!

In IJmuiden kwam nog even een collega van Joost zijn voormalige werk langs. René werkt in de haven van IJmuiden op een sleepboot als kapitein, stuurman of engineer en daarnaast ook bij Craftsman Marine. En wij mochten even op de sleper kijken, superleuk!!

In de namiddag de tocht voorbereidt in grote lijnen en de kaarten op volgorde gelegd.


Vrijdag 5 juli
In de middag zijn we de zee op gegaan, eindelijk écht op weg!
De wind is lekker noordoostelijk, zonnetje erbij, helemaal top. Soms is er wat weinig wind en gaat de motor erbij aan. Lekker relaxed, zo vindt Ewan ook!

Einde van de middag de oversteek van de Maasmond. Met AIS tegenwoordig toch iets minder spannend dan vroeger. In de nacht nog wat drukte bij Zeebrugge maar daarna gelukkig steeds rustiger met andere scheepvaart.


Zondag 7 juli
Op zondag eind van de middag doen we de haven van Aldeney aan. Ff nachtje goed slapen. We waren al best gaar toen we vertrokken. Daarnaast is het zeilen en het wacht houden in combinatie met Ewan best zwaar. Ondanks dat Ewan het erg goed doet. Ook zitten we nog in de 'haast modus'. Tijd om te ontspannen dus, en dat lukt best goed. Aldeney, één van de Britse kanaaleilanden voor de Franse Kust, heeft een pitoreske baai waar we aan een mooring neerstrijken. Heerlijk geslapen!

Maandag 8 juli
Eerst weer even de diesel tank vullen. Helaas is er alleen rode gasolie, dus het wordt vanaf nu goed het log bijhouden en alle diesel bonnetjes!

Door de sterke stroom tegen wind staan er vervelend hoge steile golven als we Alderny verlaten. Met het kenteren van het tij wordt dit gaandeweg steeds beter gelukkig en uiteindelijk wordt het een redelijk ontspannen tocht naar Brest. 's Nachts de motor nog even aan omdat de wind wegvalt, maar dat geeft ook nog even de gelegenheid om eem filmpje op te zetten en om beurten lekker te slapen.

Vlak voor Brest krijgen we de stroom weer mee en vliegen door het Chenal du Four richting het Goulet de Brest met als eindstop Brest. Om 1300 uur knopen we vast.