zaterdag 18 januari 2014

Barbados - "psycho analyse" oversteek

Op de Canarische eilanden hadden we een moment van twijfel, zouden de eilanden van de Caribische zee de grote oversteken (heen en terug) waard zijn? Nu we zijn aangekomen is het antwoord volmondig JA! De temperatuur van de lucht en het water zijn heerlijk, de hele dag waait er een briesje of een hardere wind, het water is zó helder en prachtig azuur blauw. Boven alles misschien wel is dat de bewoners van Barbados heel erg vriendelijk zijn. Op straat lijken veel mensen elkaar te kennen, er is altijd tijd voor een praatje. Ook wij worden regelmatig aangesproken, dat is veelal te danken aan Ewan. Mensen zijn geïnteresseerd en zeker de vele taxichauffeurs zijn niet opdringerig. Het geeft een heel warm en rustig gevoel waar van we denken; dat missen we soms in Nederland. Nederlanders kunnen gehaast en opgefokt zijn. Ook wij dragen daar thuis ons steentje aan bij.

Het goede en ontspannen gevoel dat we nu hebben leidt dan ook tot de vraag: hoe kunnen we zo heerlijk ontspannen blijven ook als we terug zijn in Nederland? Is dat eigenlijk wel mogelijk in de cultuur waarin we wonen en werken? Eenmaal terug zullen we in ieder geval een serieuze (en ontspannen J) poging wagen.

Toeristisch Barbados
Charlisle bay, de ankerbaai waar wij liggen bij Bridgetown, is erg toeristisch. Er worden jetski’s verhuurd en de mensen die daar op rond racen doen dat bijzonder graag tussen de geankerde boten door, tot ergernis van ons soms (met name als Ewan ligt te slapen). Op de stranden zijn een aantal gezellige strandtenten waar de toeristen rondhangen. ’s Avonds is er regelmatig karaoke met heel veel valse noten haha. Een aantal grote charter catamarans varen af en aan naar de mooie snorkelstekken. Dit benutten we door met onze dingy (bijboot) naar deze catamarans toe te varen en ter plekke zelf te gaan snorkelen. Hierdoor vinden we schildpadden (zo bijzonder!) en twee wrakken waar we tussen de scholen gekleurde visjes zwemmen. Fantastisch!

Bridgetown zelf is een drukke stad vol vrolijk gekleurde huizen in combinatie met oude Engelse bouwwerken. Alles is laagbouw. Er zijn meerdere Burger Kings en KFC’s. De buitenwijken zijn sfeervoller vinden wij: veel kleine gekleurde huizen, spelende kinderen op straat en kerstversiering die er nog hangt. Met een lokale bus verkennen we het eiland. Barbados is super groen in vergelijking met de droge Canarische eilanden en bevalt ons stukken beter. Onderweg zien we veel dorpjes met smalle straten. De bus racet er door heen en rijdt gemakkelijk langs hoge rotswanden met maar twee centimeter tussen ons raam en de rotswand….dat is even slikken en snel een beetje naar het gangpad opschuiven!

 

Foto: Buitenwijk Bridgetown.

 

Foto: Drukke winkelstraat in Bridgetown.


Oude bekenden
In de ankerbaai ligt een Duitse boot (Fantasea) waar we naast hebben gelegen in San Sebastian op La Gomera (Canarische eilanden). Het is gezellig om Michael en Heike te zien en het wordt meteen gezellig borrelen. Zij blijven ook nog ruim een week hier liggen dus we kletsen nog regelmatig. Na een weekje komen er nog twee ‘oude bekende’ boten de ankerbaai binnen zeilen. Eerst arriveren Ben en Elly met hun White Spirit en een dagje later loopt de Cassandra binnen met Marijn, Mieke en Mara (3 jaar). Het weerzien is erg fijn, ook om verhalen over de overtocht uit te wisselen. Beide stellen zijn twee dagen na ons uit La Gomera vertrokken en hebben net zo’n uitputtende reis als ons gehad.  Bij aankomst van de Cassandra gaat de champagne open en natuurlijk ook de lokale rum, we hebben het allemaal gehaald! Het is meteen super gezellig. De dagen erna borrelen we samen, gaan we naar het strand en eten we samen een hapje. Na ruim twee weken op El Hierro zonder mensen met wie we echt een klik hadden, voelt dit als een verademing! Ook doordat we leuke nieuwe contacten op doen met boten die we op Grenada ook weer gaan zien. We genieten volop van alle gezelligheid J.
 
 
Foto: Met de bus door Barbados.
 
 
Foto: Uitzicht over oostkust Barbados.
 
 
Foto: Indrukwekkende rotsformaties bij Batsheba.
 
 
“Psycho analyse”
Achteraf is het best interessant: iedereen die we gesproken hebben heeft een zware oversteek gehad en allen hadden dit niet verwacht op basis van wat gelezen in de pilots of gehoord van ervaringsdeskundigen. Als ik echter nu de pilots of andere boeken erop na sla, staat er wel degelijk dat de oversteek geen pretje hoeft te zijn en dat deze kans zelfs aanzienlijk is! Blijkbaar interpreteren wij allemaal teksten of wat wij horen naar datgene dat we al denken of graag willen…… ook speelt mee dat we willen gaan ‘ongeacht wat’.