maandag 6 januari 2014

Eten aan boord tijdens oversteek

Tijdens de oversteek zorgen we goed voor ons zelf, dat is ook echt nodig. We hebben voor 4 dagen klaargemaakt eten meegenomen, zowel voor onszelf als voor Ewan. Aan boord koken we meestal in één keer voor 2 dagen eten. We eten een warme maaltijd aan het begin van de middag zodat we niet ’s avonds hoeven te koken en af te wassen. Op deze manier kan de eerste wacht rond 19.00 a 20.00 uur in gaan.

El Hierro was helaas een slecht eiland qua bevoorrading. Dat hadden we ter plekke al gemerkt. Veel verse producten bleken niet lang houdbaar. Door deze ervaring hebben we groenten en fruit nog zorgvuldiger uitgezocht. Uiteindelijk kwamen we redelijk goed uit. We hadden zelfs nog een pompoen, wat aardappels en een paar appels over bij aankomst op Barbados. Wel bleken de sperziebonen, genoeg voor drie dagen eten, al na twee dagen zeilen harig. Maar ook zes pakken houdbare melk en zelfs crackers van El Hierro bleken de einddatum niet te halen en hebben we onderweg weg moeten gooien. De verse groenten en fruit bewaren we in 2 kratten onder de tafel in de kajuit. De kratten staan op antislip. Wanneer er ruimte in de koelkast vrij komt, verplaatsen we wat eten van onder de tafel naar de koelkast. In onze ervaring bleef het groenten en fruit onder de tafel in het donker en in geventileerde kratten langer goed dan wanneer bewaard in fruitnetten.