dinsdag 27 augustus 2013

Kaap Finisterre en Seno de Corcubion

Na een paar dagen ontspannen gaan we door naar de volgende ria. Ons doel is om kaap Finisterre te ronden en Seno de Corcubion in te gaan. Kaap Finisterre heeft zijn naam gekregen door de Romeinen die deze kaap als het einde van de wereld beschouwden (Finis Terrae). Ook is deze kaap berucht in slecht weer. Wij zeilen met een bakstag windje en gaan als een trein. Het is mooi tochtje over een nog onstuimige zee, langs de kust tussen een paar mooie rotseilandjes door. Wel even goed opletten, met al die rotsen.

Na zo'n 4 uur zeilen zijn we bij kaap Finisterre. Vanuit het water ziet de kaap er indrukwekkend uit. Omdat de wind en de golfhoogte meevallen, zeilen we strak om de kaap heen, de ondieptes goed in de gaten houdend. Ook willen we bekijken hoe de wind zich rondom de kaap gedraagt. En ja hoor, nadat we net om de kaap heen zijn krijgen we een hele harde windvlaag over ons heen vanuit een zuidelijke hoek, terwijl de wind eerst noordoostelijk was! Het gaat goed gelukkig.
 
 
 
Foto: Kaap Finisterre .

Nabij het stadje Finisterre gooien we ons anker uit, vlakbij een mooi strandje liggen we tussen enkele rotsen. Het is mooi snorkelen hier! Finisterre blijkt een toeristisch stadje en onderdeel van een kerkelijke wandelroute. Deze route loopt tussen Santiago de Compostella, Muxia en Finisterre. Er zijn dan ook veel pelgrims maar weinig mensen met een auto helaas. We hoopten liftend naar het uitkijkpunt te kunnen maar hebben dus pech, gewoon geen auto's omhoog... Lopend is het te ver voor ons (als niet pelgrims).
 
 
Foto: Onze ankerplek bij Finisterre.

Na een paar dagen Finisterre gaan we verder de ria in naar Corcubion. We hopen dat deze plek goed beschut is want er is harde noordoosten wind voorspelt van 7 a 8 Bft.  We besluiten op dit tochtje het kotterzeil te testen. Voor deze reis hebben we een kotterstag op de boot gemaakt en hebben een tweedehands zeil laten bijsnijden. Het is een paar uur heerlijk zeilen, knetterende zon en ca 5 Bft. De test is geslaagd!

Vanwege de voorspelde wind ankeren we aan de oostkant van de smalle baai, tegenover Corcubion. Het gaat inderdaad hard waaien, we geloven dat die 7 a 8 Bft op zee best gehaald wordt maar wij liggen goed beschut. Wel laten we in de nachten de bimini neer want t waait toch aardig.
 
We bekijken het grote oude centrum met kronkelige steegjes tussen mooie oude huizen. Het is er druk met ook andere toeristen. In het weekend is weer het feest met knallend vuurwerk (en dan bedoel ik alleen knallend, geen mooi siervuurwerk helaas), het geeft een gezellige sfeer.
 
 
 
Foto: Een groot baken geeft een grote rots, groot deel onder water, aan. Nog eens iets anders als de tonnetjes in Nederland ;-)