vrijdag 2 augustus 2013

Ria La Coruna en Ria Betanzos


Maandag 22 juli
Wij liggen ongeveer een week voor anker bij Mera,  een mooi plekje ca 2 mijl ten noordoosten van La Coruña. We ankeren vlakbij een mooi strandje dat door de locals goed gebruikt wordt. We horen heerlijk gelach, strandgeluiden en 's avonds soms Spaanse muziek op de achtergrond. Met ons ankeren hier nog enkele andere boten, meestal vanaf een uur of vier aangevuld met zeil- of motorboten van de locals hier.

Om wat meer van de omgeving te zien zonder veel te lopen, gaan we met een bus van Mera naar La Coruña. De heenweg gaat prima. Alleen stopt de bus op een grote busterminal ipv waar wij willen. De terugweg verloopt minder soepel... We hebben ons slechts snel in de busrit en omgeving verdiept en hebben op basis van gebrekkig kaartje besloten dat onze boot bij het plaatsje Arillo ligt... Toen de bus op de terugweg in Arillo stopte (de eindhalte!), was er geen water in zicht. Met mijn gebrekkige Spaans zijn we door buschauffeur op weg geholpen. Na een uur lopen langs enge wegen zonder voetpad, hebben we eindelijk weer onze boot in het vizier! Harde les geleerd vandaag: beter lezen en voorbereiden haha. Openbaar vervoer zijn zijn we niet echt meer gewend, luxe autorijders die we zijn...eh waren.

Ares en Sada
In Ares kopen we een nieuwe voorraad spruwmedicijn voor Ewan bij een apotheek. Ewans spruw is nog steeds niet helemaal weg. We besluiten het aan te zien, spruw kan op natuurlijke wijze overgaan. Hopelijk is de nieuwe voorraad niet nodig. De apotheker is zo aardig ons naar een benzinepomp te rijden met haar auto! De pomp is 5 km verderop en en lopend nog verder. De benzine hebben we nodig voor de motor van de bijboot. Leuk om wat te kletsen en meteen wat van de mooi bosrijke omgeving te kunnen zien.

Ares is een mooi stadje, ook met ' s avonds en 's nachts feestmuziek. We hebben ons laten vertellen dat in de zomer in de regio er elke avond overal feesten zijn. De muziek is over water zo goed te horen da ik met oordopjes slaap, anders lig ik te dansen in bed. Dan gebeurt het treinongeval in Spanje, waarbij ca 70 mensen overlijden, wat de sfeer bedrukt. Een aantal feesten wordt afgelast. Iedereen leeft mee en de vlaggen in de havens hangen halfstok.



Foto: bijboot op de het strand van Ares

Als we Ares gezien hebben, ankeren we nog kort elders in de Rio Ares maar daar is teveel deining. We gaan dan door naar Sada en ankeren daar in de buurt. Sada gaan we kort in maar vinden het weinig sfeervol. De ankerplek is leuker.